Tegenslag hoort jammer genoeg bij het leven.
Sommige stressvolle omstandigheden zijn tijdelijk, andere zijn langdurig of chronisch.
Deze omstandigheden kunnen een hele reeks aan gevoelens oproepen zoals angst, verdriet, schuldgevoel, boosheid, wanhoop, machteloosheid of paniek.
Maar hoe ga je hiermee om?
Als ik een tegenslag meemaakte ging ik heel regelmatig in paniek en kon ik niet meer helder nadenken. Er kwamen alleen nog maar negatieve gedachten en uitkomsten in me op. Ik kon zelfs bij hele grote tegenslagen mezelf soms moeilijk tot bedaren brengen en dan kwam er regelmatig een paniekaanval bovenop.
Ik ben ook nog eens hoog gevoelig, wat het er niet gemakkelijker op maakt. Het een naam geven lost natuurlijk het probleem niet op, maar het gaf me wel een beginpunt om verder te kunnen gaan.
Want ik wou dit absoluut veranderen. Ik was het meer dan moe slaaf te zijn aan die paniek emoties. En dat begint nu stillaan te lukken.
Waar mijn emoties vroeger uren of soms dagen konden blijven duren, beperkt het zich nu naar een moment. En dat voelt heel bevrijdend.

Laat je emoties er zijn.
Je emoties kan je jammer genoeg niet uitschakelen. Die zijn er nu eenmaal, en soms zijn het er veel.
Ik probeer ze niet te negeren. Ik laat eerst mijn emoties de vrije loop en laat alles er even uitkomen, ik heb dat nodig. Meestal praat ik dan ook even met een vertrouwenspersoon.
Maar daarna is het belangrijk om terug op adem te komen en het even van een afstand te bekijken.
Het moeilijkste vind ik om mezelf terug los te maken van de huidige emotie.
Wat me helpt is dat ik wat ademhalingsoefeningen doe en tegelijkertijd tegen mezelf zeg dat tegenslagen tijdelijk zijn en dat ik de situatie moet accepteren zoals die is. Want dat is het ook, met de beste wil van de wereld kan ik deze niet veranderen. Ik heb daar geen controle over. Ik moet vertrouwen hebben in mezelf en weten dat ik ook deze situatie aankan (ook al voelt dat misschien niet zo). Ik ben sterker dan ik denk en hoe positiever ik dan in het leven kom te staan, hoe minder lang ik in de emotie blijf hangen.
Een positieve mindset kan dus veel voor me betekenen om rustiger te kunnen handelen.
Toeval bestaat niet, alles gebeurt met een reden.
Het is helemaal geen toeval dat de dingen gebeuren zoals ze gebeuren. Ik geloof er heel sterk in dat alles op mijn pad komt voor een reden. Als ik naar de momenten terugkijk, besef ik dat veel mij overkomen is wat ik precies op dat moment nodig had voor mijn persoonlijke ontwikkeling.
Het universum staat me bij. Door het geloof in het universum kan ik mijn angsten onder ogen komen en doorsta ik de gebeurtenis veel beter. Ik zie de tegenslag als een leermoment.
Ik kan er alleen maar sterker uitkomen om toekomstige tegenslagen beter aan te kunnen.
Of zoals Nietzsche zei "what doesn't kill me, makes me stronger."
"Ik moet vertrouwen hebben in mezelf en weten dat ik ook deze situatie aankan
(ook al voelt dat misschien niet zo). Ik bent sterker dan ik denk."
Better-Mood-Board
Als ik het even allemaal niet meer weet hoe ik uit mijn negatieve spiraal of uit mijn paniek/angst gevoel moet komen maak ik voor mezelf een better-mood board.
Het helpt me om mijn focus te verleggen. Dit doe ik door op zoek te gaan naar beelden, quotes, poëzie,...die me inzichten of een beter gevoel geven. Het is dan mijn ankerpunt om mezelf te inspireren, mezelf hoopvoller te voelen en zelfs mijn rust te vinden. Ik vind heel veel op Pinterest, boeken die de onderwerpen aankaarten of in magazines als Happinez en Psychologies. Ik vind heel veel rust in poëzie. Eén van favoriete dichters van dit moment is René Oskam. Ga voor jezelf opzoek welke teksten jou helpen om de innerlijke rust te vinden.
Wees uitgerust en behoud structuur en regelmaat in je leven
Niets is meer belangrijk dan uitgerust te zijn en structuur/regelmaat te hebben als je door een zware periode gaat. Als ik niet goed geslapen heb kan ik heftiger reageren dan als ik goed ben uitgeslapen. Ik loop prikkelbaarder en help hier mezelf en anderen rondom mij niet mee vooruit, in tegendeel.
Ook vind ik het belangrijk om mijn dag dan goed in te plannen. Dit zodanig ik niet doelloos rondloop en me moet afvragen welke dag het nu weer is of wat ik op mijn dag ga doen. Ik maak een dagplanner of zelf een weekplanner of zet reminders in mijn GSM. Dit behoud mijn focus en zo ga ik minder gaan denken aan mijn tegenslagen en het piekeren.
Ik leg dingen in de avond klaar voor de volgende dag. Want als ik iets zichtbaar maak zal ik het daadwerkelijk ook gaan doen.
Bv. een boek klaarleggen op de salontafel die ik graag wil lezen of de ontbijttafel al klaarzetten voor de volgende dag.
Maar ik probeer niet alles tegelijk te doen, want dat werkt niet. Ik ben dan ontgoocheld als ik mijn lijstje van de dag niet kan afwerken of loop er dan bij als een kip zonder kop. Het geeft me dan nog meer stress. Ik probeer mijn doelen op mijn dag in te vullen als 'makkelijk haalbaar'. En eens je ze gewoon bent zal je zien dat ze een routine worden waar je niet meer hoeft bij na te denken.
"what doesn't kill me, makes me stronger."
Praten helpt, vraag hulp.
Het is niet gemakkelijk om toe te geven dat het niet goed met je gaat. Maar het voelt minder zwaar als je even met iemand kan praten. Of het nu met een vriend(in) is of met iemand professioneel.
Doe wat voor jou comfortabel aanvoelt.
Je kan ook terecht in België op het gratis nummer van Tele-Onthaal (106). Dat is een telefonische/chat hulpdienst waar deskundige vrijwilligers je bijstaan als je het even moeilijk hebt. (24/24)
Voor mij voelt praten met iemand deskundig nog steeds op de dag van vandaag heel verlossend.
Reactie plaatsen
Reacties
Het siert je dat je zelf ook het heft in handen neemt om er sterker uit te komen! ❤️
Rusten mag, is normaal. Verbeteren , is dat een herhaling van zich opnieuw wapenend met een BETER harnas? Falen of halen? Misschien wat rusten?